úterý 30. března 2021

Sambar - recept na indický královský pokrm

Sambar - luštěninovo-zeleninová omáčka/polévka

Potřebujete: římský kmín celý, černá hořčice celá, zázvor, česnek, cibule, zelenina (například cuketa, květák nebo cokoliv jiného), žlutý hrách půlený, sůl, sambar masala, tamarínový koncentrát (nebo citron), čerstvý koriandr, trošku oleje (slunečnicový, ale může být i kokosový nebo ghí). 

Pokud vám něco chybí, zas tolik to nevadí, ale samozřejmě, chuť bude o to méně autentická.


Postup: Asi jeden hrnek půleného žlutého hrachu rozvaříme do měkka v dostatku vody, až je z toho řídká kaše (bez soli). Můžeme ho předem namočit (minimálně 4h), aby bylo uvaření rychlejší. 


Mezitím si připravíme na drobno nakrájený kousek zázvoru a česneku (ca 4-5 stroužků a stejný objem zázvoru). Nakrájíme na kostičky dvě větší cibule. 


Rozpálíme na velké pánvi typu wok (pokud nemáme, tak větší hrnec) olej do vysoké teploty a přidáme celý římský kmín a černou hořčici od každého ca půl lžičky. Koření začne v horkém oleji hned prskat. Pozor, ať to nespálíme na uhel - hned, jak to prská musíme přidat česnek a zázvor, tím se olej zas ochladí a nespálí se to :-) Po asi 3-4 sekundách přidáme i nakrájenou cibuli a pak vše pomalu smažíme, pravidelně mícháme. Při tom si nakrájíme zeleninu na menší kousky. 

Až bude cibule osmažená do hněda, přidáme zeleninu a chvíli smažíme dál, můžeme osolit. 


Záleží na typu zeleniny, někdy pouští vodu a “vysmaží se” (cuketa), někdy se spíš brzy začne připalovat (květák). Tako fáze tedy může trvat různě dlouho, ale celkově platí, čím delší je, tím chutná omáčka lépe. 


Ke konci smažení ještě přidáme asi dvě polévkové lžíce koření “sambar masala” (pokud chceme ještě více pálivé jídlo, přidáme navíc i samotné čili), asi minutu mícháme, pak zalijeme vše vodou. Přivedeme k varu a vaříme tak dlouho, dokud zelenina nezměkne dle našich preferencí. 


Potom přidáme rozvařený hrách, který omáčku zahustí a od té doby se už musí stále míchat. Dolijeme vodu dle preferované konzistence. Nakonec přidáme trošku tamarínové pasty na zvýraznění chuti (pokud nemáte, přidejte místo ní šťávu z půlky citronu, tamarínové pasta je hodně kyselá a malinko sladká). 


Na drobno nakrájený čerstvý koriandr zamícháme do omáčky až když vypneme sporák.


Sambar podáváme s basmati rýží jako omáčku nebo s indickými plackami (naan, čapátí atd.), také lze přidat na talíři trošku bílého jogurtu.


Češi si někdy sambar okoření trošku méně a mají z toho polévku, lze jíst s chlebem.


Dobrou chuť!!!


Více o nás: www.mezijeleny.cz

1 komentář:

  1. ahoj přátelé, chci jen využít této příležitosti a poděkovat tomuto skvělému půjčovateli, panu Ben leemu, který mi pomohl s půjčkou, velmi jsem potřeboval 7 000 000,00 USD, takže jsem byl představen panu Benovi Leeovi, půjčujícímu důstojníkovi, takže jsem kontaktoval jeho e -mail a já dostal částku půjčky 7 000 000,00 USD, poradím každému, kdo potřebuje půjčku, kontaktovat e-mail: 247officedept@gmail.com nebo můžete svůj WhatsApp získat prostřednictvím +1-989-394-3740.

    OdpovědětVymazat