úterý 4. srpna 2020

Univerzální recept - "Seasoning" - začátek každého indického jídla

Mám pro vás univerzální recept pro začátek každého běžného indického jídla.

Pro začátek použijte alespoň dvě složky (doporučuji černou hořčici a římský kmín) a postupně experimentujte s přidáváním dalších.

Indové tomuto procesu říkají anglicky "seasoning" , což znamená vlastně "kořenění". Bez tohoto procesu jsou rádoby indická jídla taková nevýrazná a nevoňavá, přesto, že mohou mít všechno mleté koření i čili. 

Celé koření se v horkém oleji rozvoní. Olej musí být rozpálený, ale pozor, koření se nesmí spálit na uhel. Tedy všechno koření připravit vedle pánve (nejlépe wok), rozpálit olej a rychle přidat trochu od každého koření, koření hned musí začít pěnit, černá hořčice se dává jako první a měla by i prskat. Pak hned mít připravený nakrájený česnek a zázvor na malé kousky, vhodit, napočítat do 5 ti a vhodit nakrájenou cibuli. 
Pak už můžeme zvolnit a cibuli smažit jak jsme zvyklí.... následně přidáme zeleninu, podusíme, přidáme sůl a koření mleté (masaly), kurkumu, trochu šťávy z citronu nebo amchur, brzy však zalijeme vodou a vaříme. A máme indickou omáčku hotovou. Tento recept lze obměňovat a tento postup se objevuje v hodně indických jídlech. Řekla bych, že ve většině.

Takže, co všechno házíme do rozpáleného oleje?

1. Černá/hnědá hořčice - témeř všude!
2. Římský kmín celý - také všude
3. Koriandr celý - hodí do určitých jídel, ale může být výborný všude, jen nepřehnat množství
4. Urid dal - bílá čočka - ano, používá se jako koření, opraží se v oleji a přidá oříškovou chuť
5. Chana dal - půlená cizrna - to samé, jen trošku zase jiná, většinou dáváme oboje
6. Pepř celý - opražený je skvělý a není pak tak pálivý, ale používám jen občas
7. Kari listy - my seženeme jen sušené, což má tak 10% původní chutě, i sušené se u nás těžko shání, v Indii dávají čerstvé kari listy do všeho
8. Celé čili - sušené červené nebo čerstvé zelené - ale počítejte s tím, že ještě použijete směs koření, která čili obsahuje, tak ať to nepřeženete :-) 

Pořiďte si alespoň dvoje celé koření a začněte svůj "seasoning" 

Některé koření můžete koupit u nás v E-shopu :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat